Triedy filtrácie pre rekuperačné jednotky

Rekuperačné jednotky sa stávajú veľmi obľúbeným domácim spotrebičom a je možné, že sa s nimi čoskoro budeme stretávať rovnako často ako napríklad s klimatizáciami. Niet divu, pri moderných zateplených budovách je potrebné zabezpečiť vetranie a rekuperačná jednotka je jedným z najhospodárnejších a najefektívnejších spôsobov, ako to dosiahnuť. Jednotlivé rekuperačné jednotky sa však líšia v mnohých parametroch, jedným z nich je trieda účinnosti filtrov. Preto sme pre vás pripravili krátky prehľad, ktorý vám pomôže vybrať si tú správnu.

Od 1. mája 2018 sa na určenie účinnosti filtrov používa norma ISO 16890, ktorá nahradila predchádzajúcu normu EN 779. Tá rozdelila deväť filtračných tried od G1 po M5 a túto klasifikáciu môžete nájsť aj v starších spotrebičoch.

Základné rozdelenie rozdeľuje triedy filtrácie do troch skupín PM (Particulate Matter). Číslo na konci označuje veľkosť častíc, ktoré je filter schopný zachytiť, v mikrometroch.

Triedy filtrácie PM

PM10 – najmenej hustá filtrácia, zachytáva peľ, prach a veľké častice, ktoré by sa inak dostali len do horných dýchacích ciest.

PM2,5 – filter je výrazne hustejší, dokáže zachytiť aj baktérie, huby a plesne, ktoré by sa inak dostali do dolných dýchacích ciest. Používa sa najmä v kancelárskych budovách a domácnostiach.

PM1 – zachytáva aj vírusy, častice zo spaľovania a nanočastice. Tieto znečisťujúce látky by boli schopné prejsť cez pľúcne prieduchy do krvného obehu. Táto trieda filtrácie je vhodná najmä do sterilných prostredí, ako sú laboratóriá alebo nemocnice.

ISO Coarse sa používa na filtráciu, ktorá zachytáva častice väčšie ako 10 mikrometrov.

Ktorú z nich si teda vybrať?

Pri výbere triedy filtrácie pre rekuperačnú jednotku treba zvážiť niekoľko faktorov. Musíte zvážiť, kde sa bude jednotka používať, napríklad či ide o nemocnicu, bytový komplex alebo komerčnú budovu. Musíme tiež zvážiť úroveň znečistenia ovzdušia v prostredí a nami požadovanú kvalitu vzduchu.

Na dlhodobé udržanie optimálnej čistoty vzduchu je potrebné filtre v rekuperačných jednotkách pravidelne udržiavať a vymieňať, inak môže dôjsť k ich poškodeniu a dokonca aj k poškodeniu výmenníka tepla.

Pozrite si decentralizovanú rekuperačnú jednotku Hyundai s triedou filtrácie PM2,5 kliknutím sem.

Filtre pre rekuperačnú jednotku Hyundai HRS-WM
Filtre pre rekuperačnú jednotku Hyundai HRS-WM